Botanický profil: Granátové jablko (Punica granatum)
Granátové jablko patří mezi nejstarší pěstované plodiny na světě. Jeho odkaz sahá až do staré řecké mytologie – v antickém Řecku ho Hádés v podsvětí využil, aby obalamutil Persefonu, Paris jím zase zvolil Afroditu nejkrásnější ženou… Tisíce let si drží na světě své místo jako ovoce lásky, krásy a zdraví a jinak tomu není ani dnes. Uvnitř tohoto baculatého plodu se totiž nachází nespočet drobných semen bohatých na vitamíny, organické kyseliny, aminokyseliny a další stopové prvky, které prospívají nejen našemu organismu, ale také pokožce.
Čeleď
Granátové jablko je plodem marhaníku granátového, který spadá do čeledi kyprejovité. Tento opadavý strom nebo keř dorůstá přibližně do výšky pěti metrů. Mladé větvě jsou pozoruhodně čtyřúhelníkové, listy lesklé, kůra červenohnědá až šedá. Existuje mnoho vyšlechtěných i okrasných odrůd.
Plody
Pozoruhodný plod marhaníku granátového, granátové jablíčko, dorůstá až do průměru 10 cm. Sušené kališní lístky (sepaly) a tyčinky květu zůstávají na vrcholu zralého ovoce, kde nápadně připomínají korunu. Slupka plodu je tvrdá, uvnitř se pak nachází dužina rozdělující ho na samostatné komory, které obsahují stovky lesklých karmínově zbarvených semen a sladkou šťávu, známou grenadinu.
Květy
Kališní lístky (sepaly) květu granátového jablka jsou silné a masité. Jak se pupen formuje, kalich začíná houstnout a později se z něho vytvoří vnější slupka plodu. Samotné květy pak mají tvar zvonu a mívají světle žlutou, oranžovou až červenou barvu.
Semena
Když se plod rozpůlí, odhalí se baculatá dužina obklopená tenkou slupkou. Uvnitř se pak ukrývá skutečné granátové semínko. Vzácný olej se získává lisováním sušených semen a skládá se z přibližně 60 % kyseliny punicinové, vzácné polynenasycené omega-5 mastné kyseliny s výjimečnými antioxidačními vlastnostmi. Pomáhá pokožku chránit před škodlivými volnými radikály a podporuje její přirozenou regeneraci.