Maca - Lepidium meyenii
Botanický profil
Domorodé národy nedají na macu jako výživnou potravinu a lék dopustit už tisíce let. Tato statná bylinka s aromatickým kořenem roste ve vysokých nadmořských výškách And a pyšní se blahodárnými účinky na lidskou pokožku.
Tajemství prastarých Inků
Dochované historické prameny popisují praktiky prastarých inckých bojovníků, kteří před každou bitvou pojídali macu – věřili, že její kořen upevňuje zdraví, dodává sílu a podporuje vytrvalost. Domorodé kmeny v Jižní Americe mají tuto léčivou bylinu v oblibě dodnes. Její kořenová hlíza má totiž vysokou výživovou hodnotu srovnatelnou s kukuřicí, rýží a pšenicí.
Kořen se buď ještě čerstvý vaří v osolené vodě, nebo se usuší a pak se z něho připravuje tradiční, sladký nákyp zvaný mazamorra. Zelené lístky macy chutnají jako řeřicha, a proto bývají přísadou do salátů. Jako doplněk stravy si můžete pořídit sypký prášek nebo tobolky obsahující macu, často s přidaným vitamínem C. Nadrcený kořen má sladkou chuť s jemnými sladovými tóny. Maca, která má silné revitalizační účinky, se přidává také do koktejlů, ořechových mlék, dezertů nebo třeba müsli.
Maca a její domov Peru
aca (Lepidium meyenii) roste ve vysokých nadmořských výškách a v extrémních klimatických podmínkách: pochází z náhorních plošin peruánských And, kde se jí daří v nadmořské výšce 3500 až 4500 metrů. Je to robustní a velmi odolná rostlina, kterou nezlomí ani velké horko, ani noční mráz. Dobře se také vyrovnává s půdou chudou na živiny, intenzivním slunečním světlem a silným větrem.
Zpravidla dorůstá do výšky až 20 cm. Řadí se mezi řeřichy a spadá do čeledi brukvotvarých. Rostliny mají dužnaté listy, které tvoří husté růžice a rostou nízko u země, kde se dokážou vypořádat s nárazy větru. Během druhého roku ji začnou zdobit bílé květy.
V období kvetení, které obvykle trvá od července do října, velmi výrazně voní. Podlouhlé kořeny se pak sklízejí v červnu a mohou mít různou barvu, od bílé a žluté až po růžovou či červenou. Mace se také přezdívá peruánský ženšen.
Nově objevené účinky na pleť
Její kořen obsahuje sacharidy, bílkoviny, lipidy a vlákninu, najdete v něm ale také vápník, draslík, hořčík a železo. Zatímco zdravotní účinky jsou již dlouho známé, nyní se do popředí dostávají i ty kosmetické: vybrané receptury našich produktů nově obsahují peptidy, které se získávají z bílkovin kořenové hlízy macy pomocí enzymatické fermentace. Jejich jedinečná síla spočívá v jejich přírodním původu a regeneračním potenciálu. Aktivují obnovu buněk a podporují přirozené regenerační procesy pokožky, přičemž zlepšují její pružnost a zmírňují viditelné známky stárnutí.
Rostlina je pro nás mnohem víc než jen účinnou látkou. Využíváme také jejího symbolického významu, zkoumáme její tajemství… Protože celostní účinnost našich produktů je pro nás velmi důležitá.“